Eurocommissaris Vella presenteert CATCH

Op de eerste dag van de GSE, 7 mei 2019, lanceerde Eurocommissaris Vella het elektronische vangst documentatiesysteem CATCH. Dit digitale systeem moet een positieve bijdrage leveren aan de strijd tegen illegale visserij. Het nu nog vrijwillige systeem zal op ten duur verplicht gaan worden binnen de EU.

CATCH moet uiteindelijk de papieren vangstcertificaten gaan vervangen. Waar het risico op fraude bij papieren vangstcertificaten nog hoog is en er een grote administratieve last op ligt bij nationale autoriteiten, zou dit bij de digitale variant fors minder moeten zijn.

CATCH zal een steeds completere database worden met real-time monitoring van importcontroles. De eerste versie van CATCH, bevat het vangstcertificaat, de verwerkingsverklaring en de importeurverklaring.

CATCH zal lidstaten helpen beter fraude en misbruik te detecteren. Het IT-systeem zal echter ook bijdragen aan het versimpelen en versnellen van de controles bij binnenkomst in de EU. Verder zal ook het gelijke speelveld binnen de EU verbeterd worden. Producten die eenmaal afgewezen zijn bij het ene invoerpunt kunnen niet meer bij een ander invoerpunt binnen de EU worden ingevoerd.

CATCH gebruiken binnen de EU zal geen probleem zijn. De EU kan derde landen echter niet verplichten dit systeem te gaan gebruiken. Of, hoe en wanneer dit systeem verplicht gaat worden is nog de vraag. De EU blijft dit product wel verder ontwikkelen en hoopt dat importeurs actief het systeem in derde landen zullen promoten.

Delen

Onze Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door u aan te melden op de Visfederatie nieuwsbrief!