EFSA neemt VIV-studie Superchilling in behandeling

Het rapport dat de VIV heeft opgesteld met betrekking tot superchilling is opgenomen in de portefeuille van EFSA. EFSA heeft aangegeven haar wetenschappelijk advies over dit onderwerp uit te brengen voor 31 december 2020.

Wij hopen met het rapport de discussie rondom superchilling weg te nemen. Er zijn op dit moment voor zover wij weten geen actuele problemen bij import. Dit kan te maken hebben met het feit dat de EFSA een rapportage voorbereidt. Hoewel de aanleiding lag bij de invoer van nijlbaars, is de strekking veel breder. Steeds meer producten worden op deze wijze getransporteerd om de versheid te garanderen.

De techniek om vis zonder ijs per vliegtuig te vervoeren bij een temperatuur net onder nul -ook wel superchilling genoemd- heeft tot vragen aan de Europese Commissie geleid. De basis van de problemen ligt in Frankrijk, waar via een luchthaven klachten zijn uitgegaan. Dit omdat de Franse autoriteiten de vis als ontdooid beschouwden en afkeurden terwijl het elders in de EU wel ingevoerd mocht worden. In 2017 is de VIV al enkele malen naar Brussel gegaan om het onderwerp te bespreken. In 2018 heeft de VIV samen met diverse VIV-leden hard gewerkt aan een rapport over superchilling van Nijlbaars om de Commissie te overtuigen van de juistheid van deze methode.

Delen

Onze Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door u aan te melden op de Visfederatie nieuwsbrief!