AIPCE-CEP spreekt DG Mare over belang ATQs; Quotum platvis zo goed als benut

Vorige week woensdag, 26 juni, heeft de handelswerkgroep van AIPCE-CEP plaatsgevonden. Tijdens deze werkgroep zijn diverse handelszaken besproken, waaronder de huidige status van de autonome tarief contingenten (ATQs). Deze vergadering kregen we ook de kans om de nieuwe verantwoordelijke voor ATQs binnen DG Mare bij te praten over het belang van deze contingenten.

Sinds kort is mevrouw Celine Idil actief binnen DG Mare. Voordat ze naar DG Mare is verhuisd heeft ze een rol gehad binnen DG Trade. Dat kan in ons voordeel werken, aangezien zij door haar ervaring binnen de trade unit zich meer zou kunnen inleven in de nut en noodzaak van ATQs. Vanuit AIPCE-CEP hebben we onder andere aangegeven dat het van belang is om te beschikken over voldoende ATQs om voldoende toegevoegde waarde te genereren binnen de verwerkende industrie binnen de EU. Ook hebben we aangegeven dat een vrijhandelsverdrag niet zomaar een reden kan zijn om ATQs van bepaalde producten naar beneden bij te stellen.

In onderstaande bijlage is het benuttingsoverzicht terug te vinden voor de ATQs voor de eerste helft van dit jaar. Wat opvalt is dat het ATQ voor platvis zo goed als volledig benut is (98%). Dit wijst erop dat het quotum niet toereikend zal zijn dit jaar. Alaska pollak benutting ligt rond de 45%; De benuttingen van Kabeljauw filets en van Vannamei garnalen liggen op 50% en 48% respectievelijk.

Bijlage: Benuttingsoverzicht ATQs voor de eerste helft 2019

Delen

Onze Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door u aan te melden op de Visfederatie nieuwsbrief!