Universiteit Gent presenteert consumptiegedrag EU bij 60 jarig bestaan AIPCE-CEP

Op dinsdag 10 december vond het 60 jarig jubileum plaats van de Europese koepelorganisatie voor de vishandel en visverwerkende industrie. Deze heugelijke gebeurtenis werd in Brussel gevierd met een workshop waarbij verschillende sprekers waren uitgenodigd. Een van de sprekers was mevrouw Christine Yung Hung van de Universiteit van Gent, welke de aanwezigen meer inzage gaf in het Europese consumptiegedrag.

Uit de presentatie werd onder andere duidelijk, dat de gemiddelde visconsumptie in de EU ligt op 27 kg per hoofd van de bevolking. De hoogste consumptie van visproducten ligt hierbij in Zuid-Europa (Portugal 61,5 kg per hoofd van de bevolking). De belangrijkste visproducten zijn zalm, kabeljauw, garnalen en tonijn (conserven).

Wanneer gekeken wordt naar nieuwe marktmogelijkheden, wordt in de presentatie aangegeven dat deze gevonden kunnen worden in het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor:
   •   het verminderen van ecologische en economische kosten;
   •   het verbeteren van voeding en volksgezondheid, en;
   •   het produceren van minder dure vis en verbeterde traceerbaarheid.

Waar in het onderzoek van het Nederlands Visbureau de focus lag op de nieuwe jonge generaties, geeft het onderzoek van Gent aan dat de oudere ouderen nieuwe marktmogelijkheden biedt. Deze bevolkingsgroep is groeiende en heeft een hoge acceptatie voor consumptie van verschillende eiwitbronnen.

De presentatie over het Europese consumptiegedrag is terug te vinden in onderstaande bijlage.

Bijlage: European consumers’attitude and acceptance towards fish consumption

Delen

Onze Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door u aan te melden op de Visfederatie nieuwsbrief!