Presentatie Voedingsjungle: methylkwik, dioxines & pcb’s in vis

Via een presentatie van de voedingsjungle werd na de ALV een inkijk gegeven in de veilige dosis van methylkwik, dioxines & pcb’s in visproducten. Hierbij werd gefocust op de volgende visproducten: grijze garnaal, haring, kabeljauw, makreel, tonijn, zalm en zeebaars. Op basis van wetgeving werd gekeken hoeveel van deze vissoorten geconsumeerd kan worden.

Een door de Voedingsjungle uitgevoerd onderzoek wijst uit dat methylkwik niet zozeer een beperkende factor zal zijn voor het consumeren van vis, maar dioxines & pcb’s des te meer. Wanneer een nieuw voorgesteld advies van EFSA overgenomen zal worden, zal de maximaal toegestane hoeveelheid pcb’s in vis een factor 7 strenger worden dan vandaag de dag en uitkomen op 2 pg/kg/week. Dit zou betekenen dat een vrouw van 55kg per week nog maar 51 gram zeebaars of 163 gram zalm mag eten. Verwacht wordt, dat de soep echter niet zo heet gegeten zal worden. Mogelijk zal de toegestane hoeveelheid pcb’s uitkomen op 7 pg/kg/week (factor 2 strenger). Wanneer dit het geval is, kan de consumptie van vis met een factor 3,5 verhoogd worden.

Meer informatie over de veilige dosis van methylkwik, dioxines & pcb’s in visproducten is terug te vinden in de presentatie van de voedingsjungle, welke terug te vinden is in de bijlage.

Bijlage: presentatie Voedingsjungle: methylkwik, dioxines & pcb’s in vis

Delen

Onze Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door u aan te melden op de Visfederatie nieuwsbrief!