Vorige week maandag 8 juli heeft de VIV een overleg gehad met de NVWA over het gekleurde tonijn dossier. In dit overleg hebben we gesproken over de laatste ontwikkelingen rondom het gebruik van ‘quantum satis’ antioxidanten, plantextracten en CO in tonijn. De NVWA gaat begin september starten met een project, waarbij onder andere gekeken gaat worden naar de aanwezigheid van bovengenoemde gebruiken.
Uit het gesprek werd duidelijk, dat de NVWA zal handhaven wanneer:
– te hoge waardes antioxidanten (E300-E302; >300 mg/kg) worden gevonden;
Met betrekking tot antioxidanten E300-302 heeft de NVWA aangegeven dat het gebruik ervan tot de afgesproken 300 mg/kg is toegestaan. Het gebruik van deze additieven voor (kortdurend) kleurbehoud is hier dus wel toegestaan.
– plantextracten worden gebruikt die een technische functie van een niet toegestaan additief innemen;
– er CO behandelde tonijn wordt gevonden.
Er wordt niet altijd een RASFF melding gemaakt bij het vinden van CO in tonijn. Pas bij de aanwezigheid van CO > 500 ppm wordt een RASFF melding gemaakt. Wordt er een waarde gevonden tussen de 200-500 ppm dan wordt er enkel een fraudemelding gedaan.
De NVWA meldt dat ook in andere lidstaten (waaronder Italië) gecontroleerd wordt op bovengenoemde technieken om tonijn te kleuren. Collega’s uit Denemarken hebben reeds gemeld dat partijen met te hoge waardes antioxidanten zijn tegengehouden door de verantwoordelijke autoriteiten.
De VIV streeft naar een gelijk speelveld in de tonijnindustrie en zal in het gesprek met de NVWA duidelijk maken, dat een gelijke manier van controleren en handhaven binnen de EU moet plaatsvinden.