Kassa maakt aflevering over gekleurde tonijn

Het consumentenprogramma Kassa gaat morgen, zaterdag 25 mei, aandacht besteden aan het kleuren van tonijn. Naar aanleiding hiervan heeft het programma contact gezocht met de VIV en gevraagd hoe de VIV tegenover deze praktijk staat. De VIV heeft haar standpunt rondom het kleuren van tonijn met het programma gedeeld.

Het standpunt van de VIV is als volgt verwoord:

“De VIV veroordeelt elke vorm van bewust kleuren van tonijn om bederf te maskeren, en pleit al langere tijd voor betere en uniforme controle en handhaving. De VIV stelt vast dat de juridische basis voor handhaving niet in alle situaties helder en robuust genoeg is. Er is een verschil tussen kleuren om bederf te maskeren, en het toepassen van conserveringsmethoden om kwaliteit te behouden. De interpretatie en handhaving van de regels is niet in alle Europese lidstaten gelijk, terwijl de producten vooral internationaal verhandeld worden. De VIV werkt actief samen met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) aan versterking van de juridische basis op Europees niveau voor eenduidige controle en handhaving. Dit heeft reeds geleid tot aanscherping van regels. De VIV is van mening dat verdere stappen nodig zijn, en zal zich hier nationaal en internationaal voor blijven inzetten. “

De aflevering van Kassa over het kleuren van tonijn zal aankomende zaterdag (25 mei) worden uitgezonden op NPO 1 om 19.05 uur.

Delen

Onze Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door u aan te melden op de Visfederatie nieuwsbrief!