EU koepelorganisaties slaan handen ineen tegen nieuw gezondheidscertificaat

Afgelopen maandag, 22 april 2019, is Mike Turenhout samen met een collega van AIPCE-CEP naar een overleg geweest tussen EU koepelorganisaties. In dit overleg werd gekeken of samen een positie ingenomen kon worden tegen de voorgestelde extra verplichte velden op de nieuw te introduceren gezondheidscertificaten (CHEDs) afkomstig uit de OCR (Official Control Regulation). Dit naar aanleiding van het door de Commissie gedeelde laatste concept van de uitvoeringsverordening over IMSOC.

Bij het overleg in Brussel waren afgevaardigden van de Europese koepelorganisatie voor vlees (UECBV), gedroogd fruit & groente, zaden, kruiden en honing (FRUCOM), forwarders en logistiek (CLECAT) en aardappelen (EUROPATAT) aanwezig. Overeengekomen is, dat er gezamenlijk stappen gezet zullen worden om de Commissie te overtuigen om zo minder velden op het gezondheidscertificaat verplicht gesteld te krijgen.

Op dit moment wordt er gewerkt aan een gezamenlijk positiedocument en zullen de leden van de deelnemende koepelorganisaties lidstaten actief informeren over de beperkingen in het laatste concept van de uitvoeringsverordening over IMSOC. Verder zal gekeken worden of er op hoog bestuurlijk niveau afgesproken kan worden rondom dit onderwerp (het kabinet van de DG Sante Commissaris).

Een fors aantal extra datavelden verplicht stellen, zorgt voor een toegenomen administratieve last, maar kan ook leiden tot meer fouten, welke op hun beurt weer kunnen leiden tot onnodige problemen, vertragingen of zelfs het niet binnenlaten van de geïmporteerde producten.

Delen

Onze Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door u aan te melden op de Visfederatie nieuwsbrief!