EU presenteert concept-lijst voor extra heffingen VS producten door geschil luchtvaart

Zoals gemeld in de afgelopen nieuwsbrief van de Visfederatie, worden mogelijke additionele importheffingen ingesteld door de Commissie voor producten uit de Verenigde Staten. Aanleiding voor deze mogelijke additionele importheffingen is het geschil tussen de EU en VS met betrekking tot EU-subsidies voor de civiele luchtvaart. Op 17 april 2019 heeft de Commissie een lijst gepubliceerd van tarieflijnen waarop het overweegt additionele heffingen in te stellen. Dit is een concept-lijst en deze staat open voor publieke consultatie.

Gekozen is om dit onderwerp nogmaals onder de aandacht te brengen, zodat bedrijven kunnen aangeven of de conceptlijst problemen kan veroorzaken in de huidige bedrijfsvoering. De volledige concept-lijst is te vinden via de volgende link:

EU-Lijst met voorgestelde productgroepen voor heffing

Tot 31 mei dit jaar is er de mogelijkheid input te leveren op deze lijst. Vanuit AIPCE-CEP zullen we dit ook gaan doen. Graag horen we van onze leden welke producten ze zeker niet op de EU-lijst willen terugzien (en waarom niet). Input kan gestuurd worden naar secretariaat@visimporteurs.nl. Leden kunnen ook direct contact opnemen met de Commissie en daar aangeven welke producten onwenselijk zijn voor een extra EU-heffing.

Met betrekking tot vis is met name de extra heffing op Alaska Pollak filets onwenselijk (GN 0304.75.00). In 2017 werd door Nederland bijna 12,7 duizend ton Alaska Pollak filets geïmporteerd uit de VS, goed voor een importwaarde van 32,9 miljoen euro. Naast Alaska Pollak, werden ook veel Jacobsschelpen (GN 0307.22.10: 762 ton; 14,2 miljoen euro) en bereidingen en conserven van garnalen (GN 1605.21.90: 575 ton; 4,3 miljoen euro) geïmporteerd uit de VS in 2017.

Delen

Onze Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door u aan te melden op de Visfederatie nieuwsbrief!