Duitsland presenteert FIKON II tegen Illegale visserij

Op 19 februari 2020 heeft Duitsland FIKON II geïntroduceerd om te controleren of via Duitsland binnengebrachte visproducten uit derde landen niet afkomstig zijn van illegale, ongeregistreerde en ongereguleerde visserijen (IUU). FIKON II is een web gebaseerde registratieprocedure waarin vangstcertificaten ingevuld moeten worden, maar ook bijbehorende documenten als transportdocumenten en aangiften van overladingen. FIKON II moet bijdragen aan het beter kunnen controleren van de verschillende invoeraangiftes in Duitsland.

Bedrijven die visproducten importeren via Duitsland moeten er rekening mee houden, dat invoeraangiftes via PDF op korte termijn niet meer mogelijk zijn. Het is daarom goed om geregistreerd te staan in het FIKON II systeem. In de bijlage is een handleiding te vinden hoe de registratie uitgevoerd moet worden. Ook is een beheerders handleiding te vinden, waarin meer informatie wordt gegeven hoe te werken met FIKON II.

Meer over FIKON II is te vinden op de website van de Duitse overheid.

Bijlage: Handleiding registratie FIKON II
Bijlage: Beheershandleiding FIKON II

FIKON II wordt niet gebruikt voor visserijproducten die buiten Duitsland de EU binnengebracht wordt. Buiten Duitsland gelden de huidige regels rondom invoeraangiftes.

Delen

Onze Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door u aan te melden op de Visfederatie nieuwsbrief!