Discussie met Douane over interpretatie HS-categorieën

Er blijkt een verschil in interpretatie te zijn tussen de VIV en de Douane aangaande de producten die tot de HS-categorieën 0302 (vers of gekoeld), 0303 (bevroren) en 0304 (visfilets en ander visvlees) behoren. Dit interpretatieverschil is aan het licht gekomen toen de Douane onlangs bij een van de VIV leden geconstateerd had dat een bevroren product waaraan een additief is toegevoegd niet onder de HS-categorie 0304 ingevoerd mag worden aangezien er volgens haar sprake is van een bereiding waarmee het visproduct in de 1604 of 1605 categorie zou moeten vallen.

Als VIV zijn wij van mening, dat wanneer een onverwerkt product de additieven bevat die toegevoegd mogen worden aan onverwerkte vis en visserijproducten (zie tabel 09.1 in Verordening nr. 1333/2008) deze producten onder de HS-categorieën 0302, 0303 of 0304 ingevoerd dienen te worden. Immers, het product is nog steeds een onverwerkt visproduct conform de definitie daarvan in artikel 2, lid 1m, 1n & 1o van verordening 852/2004.

De constatering van de Douane dat dit niet zo is, is in onze ogen dan ook niet in lijn met de bedoeling van de wetgeving. Wanneer de interpretatie van de Douane zou gelden, zouden de meeste geïmporteerde producten niet meer onder de HS-categorieën 0302, 0303 of 0304 ingevoerd kunnen worden, maar onder de HS-categorieën 1604 of 1605.

Wij horen graag of andere leden ook in vergelijkbare situaties zijn gekomen waarbij de Douane een afwijkende beoordeling heeft gegeven aan de geïmporteerde visproducten. Deze informatie kan gedeeld worden via het secretariaat van de VIV. Wij zullen op korte termijn een afspraak met de Douane maken om over de interpretatie van HS-categorieën te spreken.

Delen

Onze Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door u aan te melden op de Visfederatie nieuwsbrief!