Toevoegen additieven aan onverwerkte producten zorgt voor discussie Douane over invoertarieven

Afgelopen maand zijn wij betrokken geraakt bij een discussie met de Douane over de gebruikte Gecombineerde Nomenclatuur code (GN-code) en de daarbij behorende invoertarieven voor een partij onverwerkte visfilets. Waar de producten aangeboden werden onder de GN-groep 03.04 besloot de Douane dit te corrigeren naar GN-groep 16.05. Dit, omdat in de onverwerkte visfilets additieven waren toegevoegd. De vraag is of deze gebeurtenis een incident is of niet. Mochten leden ook gelijksoortige problemen ondervinden, dan horen wij het graag.
  
Uit bovengenoemde casus wordt duidelijk dat er geen overeenstemming is tussen wetgeving die zich richt op voedselveiligheid/gezondheid en de indeling in het douanetarief. Dit is erg onwenselijk, omdat de verschillende definities zorgen voor verwarring en problemen voor importeurs. Wanneer blijkt dat er spraken is van een structurele verandering in denkwijze van de Douane, dan is een gesprek met deze instantie op korte termijn noodzakelijk.

De Douane geeft aan dat, wanneer men de tekst van de post 03.04 strikt leest visfilets en ander visvlees (ook indien fijngemaakt) hieronder mogen worden ingedeeld wanneer zij vers, gekoeld of bevroren zijn. Toevoegingen zijn daarbij niet vermeld (in de GS toelichting op post 03.04 is alleen vermeld dat de visfilets of ander visvlees met suiker mogen zijn bestrooid of met suikerwater zijn besprenkeld, de aanwezigheid van enige laurier- bladeren evenmin, of indien enkel met het oog op de bewaring onderweg met zout bestrooid of met pekel overgoten). Indien er toevoegingen hebben plaatsgevonden zou het product ingedeeld moeten worden in hoofdstuk 16.

Delen

Onze Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door u aan te melden op de Visfederatie nieuwsbrief!