RASSF: overzicht meldingen 2019

Als VIV houden wij de RASSF meldingen bij die verschijnen voor vis-, schaal- en schelpdieren en maken hier analyses van. Zo ook over het jaar 2019. Het aantal RASSF meldingen per maand lag tussen de 30 (november) en 62 (juli) en kwam uit op een totaal van 479 meldingen. Met name meldingen over pathogene micro-organismen (112), zware metalen (91) en slechte & onvolledige controle (88) werden gedaan. De top vijf meldingen worden aangevuld met meldingen over parasitaire besmetting (41), histamine (24) en antibiotica residuen (15). In de tabel hieronder staan de meldingen per maand uitgesplitst.

Pathogene micro-organismen
RASSF meldingen over pathogene micro-organismen (112) worden met name gedaan voor schelpdieren zoals mosselen (26), oesters (14), en venusschelpen (13) uit met name Frankrijk en Italië. De belangrijkste pathogene micro-organismes voor schelpdieren zijn het Noro-virus, en de aanwezigheid van E.coli.

Ook hebben er relatief veel RASFF meldingen plaatsgevonden voor Zalm (22) en Garnalen (10). Voor Zalm betreft het in al de gevallen de aanwezigheid van Listeria monocytogenes. Voor garnalen zijn er ook Vibrio besmettingen gevonden.

Zware metalen
RASSF meldingen over zware metalen (91; kwik en cadmium) worden met name gedaan bij vissoorten van een hoog trofisch niveau. In 40 procent van de meldingen betreft zware metalen in zwaardvis (35). Andere belangrijke soorten zijn tonijn (14) en haai (8). Spanje, Italië en Vietnam zijn de belangrijkste oorsprongslanden.

Slechte & onvolledige controle
RASSF meldingen over slechte & onvolledige controle (88) betreft met name slechte temperatuurcontrole. Het betreft hier in de meeste gevallen importen vanuit derde landen naar de EU.

Parasitaire besmetting
RASSF meldingen over parasitaire besmetting (41) betreft nagenoeg enkel besmettingen met Anisakis. In bijna al de gevallen is de RASSF melding gedaan in Italië. Anisakis wordt veel genoemd bij makreel en zeeduivel uit Frankrijk (beiden 10 meldingen).

Histamine
RASSF meldingen over histamine (24) worden met name gedaan voor tonijnproducten (17). Het betreft hier met name tonijnproducten afkomstig uit Spanje (4) en Vietnam (7). De histamineniveaus die gemeld zijn fluctueren tussen 255 mg/kg en 7.122 mg/kg. De norm voor histamine ligt op 100 mg/kg.

Antibiotica residuen
RASSF meldingen over antibiotica residuen (15) worden met name gevonden in kweekproducten van buiten de EU (14). In 8 van de 15 meldingen gaat het over antibiotica residuen in garnalen uit India (4) of Vietnam (3). Voor garnalen uit India geldt een verstrengde controle op containers uit dit land.

Delen

Onze Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door u aan te melden op de Visfederatie nieuwsbrief!