NVWA legt focus op receptuur bij controle kleuren tonijn

In eerdere VIV nieuwsbrieven is aangegeven dat de NVWA intensiever zal gaan controleren op gekleurde tonijnproducten nu er meer bekend is over het toegestane gebruik van ‘quantum satis’ antioxidanten, plantextracten en CO in tonijn. Een van de belangrijke manieren om te controleren, is het nemen van samples en de controle op de receptuur van tonijnproducten daarbij. Gekeken zal worden of onjuiste stoffen (en onjuiste hoeveelheden) gebruikt worden. De NVWA zal begin januari een project starten, waarin bovenstaande controles centraal zullen staan.

Niet alleen in Nederland zal de controle op gekleurde tonijn verder toe gaan nemen. Ook in andere lidstaten (waaronder Italië) zal gecontroleerd worden op:

  –  te hoge waardes antioxidanten (E300-E302; >300 mg/kg);
  –  plantextracten die gebruikt worden als een technische functie van een niet toegestaan additief;
  –  CO behandelde tonijn.

De NVWA wijst de VIV erop dat de sector zelf ook een zelfregulerende rol heeft. Zo kunnen bedrijven misstanden anoniem melden via de website van de NVWA.

Als VIV willen we benadrukken dat het verboden is om tonijn bewust te kleuren. Wij staan daarom ook achter de ingeslagen weg van de NVWA om strenger te controleren op technieken die gebruikt worden voor dit doeleinde. Wij zullen ons hard maken dat deze strengere controle niet alleen in Nederland plaats zal vinden, maar ook daarbuiten.

Delen

Onze Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door u aan te melden op de Visfederatie nieuwsbrief!